CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 2, 2013

::HOMEMADE CAREMAL CRISPY BONDA::

dibuka untuk tempahan raya yer kengkawan....
1 balang (300gram) RM20.00
boleh pos... tp harga pos kena tgk berapa balang yg di order...
kalau ada yg nak drop by pun boleh... nanti kita jumpa kat mana2....
(area ipoh/batu gajah @ yang berhampiran)
sesiapa berminat boleh call/sms/wassap 012-4781754
www.tips-fb.com

Tuesday, June 18, 2013

GEDER2 DI SYABU-SYABU


SHABU-SHABU in the house... ni aktiviti kami... geder2 ngan member2 ofis di shabu2 jumaat yang lepas... apa shabu2 ni kan... shabu2 nie restoran steamboat... ada dekat 50jenis bahan-bahan tuk steamboat sajer... selain tu ada nasi berlauk... mee/ketiau/nasi goreng... ayam&wantan goreng... nasi lemak... kuih muih... mcm2 jenis pau... mcm2 jenis aiskrim... ABC... buah2an... mcm2 jenis dadih... mcm2 jenis air sejuk&panas... nak bakar yg merinate pun ada....sate bagai... mmg berbaloi2... dewasa rm29... kanak2 ikut ketinggian rm19... duduk ler situ selagi boleh mkn...hihii...memang best... memang high recommendation restoran ni... tapi kalau sesiapa yang nak pergi lagi elok booking dulu, sebab ramai sangat orang... fuhhh ada rezeki lagi memang nak pegi lagi... best..5star... cau cin cau....
www.tips-fb.com

Friday, June 14, 2013

COME BACK






COME BACK...??? ya insyaallah... setelah setahun lebih menyepi dari berblogging... i will come back untuk memeriahkan balik blog teman yang dah bersawang nie... tapi teman bukan biar begitu jer terus... still teman masuk dan jenguk sekali sekala... cuma masa memang tidak mengizinkan sangat2.... alhamdulillah... terima kasih sangat2... pada kengkawan yang terus menyokong blog teman yang tak seberapanya ini... hampir setiap hari ada jer yang bertanya biler nak update blog...? biler nak tambah2 resepi...? (walaupun resepinyer ntah hapa2...kannn) kikiii.... dan ada sajer yang bertanya mengenai tips2 dan amalan2 masa teman berTTC untuk preggy dulu... syukur alhamdulillah... terima kasih sangat2... dan yang paling terharu dan tak disangka2... hanya dengan blog kiter jadi kawan baik kan kan kan... ;-P my bff sayang awak ler... hihiii... oklah sudah2 merapu merabannyer... nanti teman update lagi... TQ ALL's
www.tips-fb.com

Tuesday, May 1, 2012

SECOND TRIMESTER






Sepanjang second trimester nie, alah still masih ada sampai kandungan teman berusia 5bulan... tetapi lepas tu alhamdulillah... banyak yang beransur ok... dari segi makan, semua boleh bedal dah hehheeee... cuma masa kandungan 20week disahkan uri teman kat bawah, jadi doktor tak bagi buat kerja berat-berat, berdiri terlalu lama atau berjalan jauh aka drive jauh-jauhlah... errmmm masa nie manja sikitlah... pergi kerja dan balik kerja hubby anta-ambik... hehehee tapi teman nie jenis yang dah biasa berdikari... jadi biler cam nie teman rasa cam patah kaki jugaklah... tapi disebabkan keselamatan kandungan... teman ikutkan sajer... masa 22week... ada tanda2 coklat yang turun... tak banyak pun... sebesar duit 5sen tu jerk... tapi biler pergi ke hospital, teman ditahan di wad selama 4 hari... huhuhuuuu memang tak sukalah kan duk dalam wad nie... walaupun 4 hari tapi rasa macam 4 tahun duk situ... hahahaaa... tapi lepas tu dah ok, tak ada tanda2 turun lagi... teman pun memang tak buat kerja berat2 pun... kerja2 umah teman buat sikit2 jerk... biasalah kan... tugas seorang isteri kena laksanakan jugak... cuma tak derlah berat-berat... alhamdulillah... hubby banyak membantu.... dalam second trimester ni, teman still tak boleh nak bau minyak wangi... hehehehe jadi hubby memang tak pakailah... sebab kalau pakai... teman tak boleh nak duduk dekat ngan dier... rasa nak muntah ada, rasa pening pun ada... hehehee... sabar jerlah yerk... oklah... rasanyer tak banyak sangat pengalaman di second trimester nie... insyaallah ada masa nanti kiter sambung di third trimester... dan teman harap, semoga semuanyer dipermudahkan dan teman selamat melahirkan zuriat sulung kami ini... insyaallah... doakan teman dan kandungan yerk... cau cin cau....

 inilah perut teman masa kandungan 5bulan... heheheee.... besaukan... ;-P
www.tips-fb.com

Wednesday, April 4, 2012

FIRST TRIMESTER


Pengalaman masa first trimester teman, memang kira teman alah teruk jugaklah, tapi mak teman kata teman nampak relaks jerk... iyer ker... heheheee... ntah ler... tapi cuma yang berlaku kat teman masa first trimester nie, pagi2 bangun jer dari tido, masuk jer bilik air, memang teman akan muntah, muntah kuning yang pahit tu, morning sickness memang berlaku sepanjang 3bulan pertama nie, lepas tu selera makan memang down giler2... masa time nie kalau nak makan masakan berlauk, kena makan yang panas2... kalau makanan yang dah sejuk memang tak boleh nak masuk, kalau dipaksa makan jugak, comfirm muntah balik... huhuhuuu... tapi syukur alhamdulillah hubby sangat sangat memahami dan ikut sajer rentak bini yang mengada2 nie... hehehee...


haaaa... dalam pada nie kan... bini nie alah ok jugaklah... yang syoknyer... dari awal kehamilan, hubby teman nie kan... dier yang lebih2 menyicah mangga muda... tiap tiap hari dier akan ke rumah mak dier tuk petik mangga muda, sib baik kat umah mak mertua teman tu ada mangga muda... tapi bini tak lalu pulak nak makan masam2.... heheee.... rasanyer sepanjang first trimester tulah dier duk makan mangga muda... lepas tu ok dah...hehehee...comel sangat kan... ;-P

lagi satu, teman memang tak suka nak bermake up, pi kerja hanya pakai deodoran jerk... nak pakai krim muka pun tak suka... jadi pi kerja muka plain jerk... hehehee...comot... :-P

dan masa bulan ke3... serangan astma pulak melanda, aduhaiii... terpaksalah teman ditahan wad selama 4 hari... tapi lepas tu dah ok...dan tak kena lagi serangan astma yang teruk, sikit2 tu biasalah, hanya guna inhealer jerk.. tapi idak lah sampai kena tahan di wad lagik...

rasa2 ini jerlah pengalaman sepanjang first trimester teman... nanti kiter sambung di second trimester pulak yerk... cau cin cau...
www.tips-fb.com

BERUSAHA DAN TERUS BERUSAHA

4 tahun 5bulan lebih kurang kami suami isteri menanti kehadiran cahaya mata, sebelum itu setahun & tahun kedua kami kawin, teman pernah lekat jugak, Cuma tak bertahan, hanya bertahan sehingga 5minggu, kedua2 kandungan tu teman memang tak tahu teman mengandung sebab masa tu kami suami isteri suka sangat berjalan cuti2 merata hala... selepas itu teman lebih berhati2... tapi rezeki untuk kami belum menampakkan hasil... jadi selepas ulangtahun perkahwinan kami yang ketiga, suami menyuarakan hasrat untuk mengambil anak angkat, tetapi teman betul2 belum bersedia dari semua segi, jadi hubby menyarankan supaya kami membuat treatment di hospital kerajaan, jadi selepas itu bermulalah treatment demi treatment, Alhamdulillah kami sama2 memberi kerjasama, sokongan dan semangat antara satu sama lain, masa membuat ujian kesuburan, Alhamdulillah kami tidak punyer apa2 masalah kesuburan, beralih pulak kepada pemeriksaan tiub folopio teman, Alhamdulillah juga tidak tersumbat, seterusnya semasa mengikut nasihat doctor dengan memakan clomid, Alhamdulillah juga telur teman berkembang dengan baik dan membesar sehingga 19-21mm, tetapi teman masih juga belum disahkan mengandung... doctor menyatakan kepada kami semuanya ok dan berjalan lancer, Cuma maybe belum ada rezeki kami lagi... kami pasrah dan redha dengan kehendak yang Maha Esa, seterusnya doctor menyarankan kami melakukan IUI, hubby bersetuju dan memberikan kerjasama yang sangat baik... tetapi setelah 2 kali IUI yang kami jalani, teman masih juga belum mengandung... akhirnya hubby menyatakan hasrat untuk tidak mahu lagi meneruskan IUI dan mahu berubat secara kampong... aku menyuarakan hasrat tersebut kepada mak, dan setelah emak merisik2 dengan kawan2nya di jelai, emak menyuruh kami ke Ijok, Batu Kurau untuk berubat dengan seorang makcik yang juga bidan, makcik tersebut kami panggil dengan panggilan makngah sajer, makngah kata dier cuba membetulkan kedudukan rahim dan juga mengubat senggugut teman, memang pun senggugut teman, memang teruk dari zaman anak dara lagik... selain itu makngah memberi aku pokok anak manggis untuk direbus dan diminum airnya. Semasa kami berubat cara kampong nie, kebetulan mak sedara yang paling rapat dengan teman iaitu makuteh&pakuteh serta pakcu&makcu sedang mengerjakan haji di Mekah, jadi sebelum mereka berangkat ke sana, kami suami isteri telah menyuarakan hasrat memohon mereka mendoakan kami supaya dikurniakan zuriat... Alhamdulillah... hajat kami dimakbulkan ALLAH s.w.t... syukur sangat2...

Masih teman ingat masa tu, tarikh akhir teman period 6/10/2011 dan jangka akan period semula pada 5@6/11/2011... seminggu sebelum tarikh period tu memang ada tanda2 macam nak period, teman tak berapa kisahlah sebab dah biasa dengan situasi macam tu, lepas 6/11/2011 tanda nak period tu makin kuat, tapi darah still tak turun2, tapi macam biasa, teman memang tak mengamalkan untuk makan ubat@panadol... Hanya bertahan.... masuk hari ke tiga pun masih belum juga turun tanda untuk period, teman terus bagi tahu hubby... hubby dengan x-citednyer terus membeli test upt, tetapi teman menyatakan biarlah dulu, sebab tak nak rasa ada harapan tu, sebab teman takut kecewa lagi, tapi hubby dah siap2 pesan, jangan buat kerja berat2... hinggalah hari ke lima, masih juga belum turun tanda period, tapi rasa nak period ada... jadi malam sebelum tu, sebelum tido hubby ada berpesan suruh aku buat test upt esok (hari kelima), hubby pesan ada ke tak der, tak per, janji kiter dah usaha, kalau ada kiter boleh berjaga2 dengan lebih berhati2, sebab hubby tak mahu lagi perkara2 yang lepas berulang lagi, jadi semasa hari kelima, teman bangun seperti biasa, masuk jerk je ke bilik air, teman terus membuat ujian upt, semasa menunggu keputusan, teman menutup kedua mata, rasa macam tak sanggup nak tahu apakah keputusannyer... hampir 5minit menutup mata, teman buka mata untuk melihat ujian upt, subhanallah... 2line... YA ALLAH... tak pernah selama ni teman membuat ujian upt timbul 2line... semuanyer 1line... melihat jer keputusan tersebut... teman menagis semahu2nya dan terus mengejutkan hubby... dalam mamai2... hubby tersenyum lebar... syukur Alhamdulillah... jadi selepas itu kami membuat pemeriksaan di klinik swasta, Alhamdulillah memang kami bukan bermimpi, keputusannyer tetap positif syukur Alhamdulillah...

"Apa yang anda sabarkan anda akan memperoleh hasilnya kerana kesabaran itu akan menolong segala pekerjaan. Ketahuilah dalam kesusahan dan kepayahan itu tersembunyi nasihat-nasihat kebijaksanaan".

Ketahuilah bahawa apabila kita bersabar dan sentiasa meneguhkan kesabaran kita, maka akan timbul kekuatan dalam diri ini dan kita akan turut memperoleh pahala. Namun, apabila kita sentiasa berkeluh kesah, maka akan timbullah kelemahan dalam diri ini.


www.tips-fb.com

Monday, March 5, 2012

SEKADAR BERKONGSI PENGALAMAN

berbulan-bulan teman membiarkan blog kesayangan teman nie bersawang begitu sajer... bukan tak ada idea untuk bercerita... banyak sangat benda nak diceritakan... tapi apakan daya teman tak boleh nak lama2 mengadap komputer ni... rasa nak termuntah...
alhamdulillah hajat kami suami isteri untuk menimang cahaya mata, akhirnya di perkenankan oleh ALLAH s.w.t... sekarang kandungan teman dah nak masuk 6bulan... syukur alhamdulillah sangat2... kami memang tak sangka, tapi itulah RAHSIA ALLAH untuk kami... doakan teman sihat dan selamat hingga melahirkan yerk kengkawan semua...
ramai kengkawan yang tanya apa usaha kami suami isteri dan amalan-amalan yang teman amalkan dalam usaha teman untuk mendapatkan zuriat... alhamdulillah ramai jugak yang telah teman fowardkan, dan teman rasa masih ramai yang diluar sana yang ingin mencuba mendapatkan zuriat, jadi teman akan masukkan serba sedikit apa jua yang teman telah usahakan dan amalkan...
....selamat mencuba....


Assalamualaikum kawan-kawan semua

Ini ada sikit tips dan amalan-amalan yang saya amalkan sepanjang setahun nie saya berusaha keras, selain dari saya buat treatment di GH dengan makan clomid & buat IUI, saya juga baru sekali berubat di ijok,perak bulan lepas, berubat cara kampong, berurut & minum air pokok manggis, tips2 & amalan nie semuanyer saya dapatkan dari saudara mara, kawan2 dan juga info2 yang berfaedah dari internet sebelum tu saya mintak maaf banyak2 sekiranya apa yang akan saya taipkan ini ada yang menyinggung perasaan kengkawan semua dan saya juga bukan nak tunjuk pandai atau menunjuk-nunjuk Cuma apa yang saya dah buat dan cuba amalkan saya bagi tahu pada kengkawan semua antara amalan yang saya lakukan adalah :

1) Saya cuba sedaya upaya mencukupkan sembahyang 5 waktu saya, walau sibok, letih, walau ada program macam mana pun, saya akan berusaha untuk bersolat bila tiba waktunya. Masa sujud yang terakhir tu, sujud lama sikit dan niat dalam hati apa yang dihajatkan macam saya saya niat “Ya ALLAH, kurniakanlah kami zuriat dari benih yang baik, kurniakanlah kami zuriat yang soleh & solehah dan sempurna sifatnya, amin”

2) Saya nie jenis suka terjaga di antara waktu pukul 2-5pagi untuk buang air kecil jadi kalau dah terjaga tu saya terus buat solat sunat taubat & solat hajat.

3) Kalau ada masa, saya buat solat dhuha, selalunyer waktu cutilah, waktu kerja jarang2 saya buat, sebab kadang2 terlepas waktu, kalau teringat, insyaallah saya akan buat

4) Khamis malam jumaat saya akan baca surah yassin & niatkan jugak untuk mendapatkan zuriat yang soleh&solehah.

5) Kalau ada kelapangan dan saya tinggal sorang2 kat umah sebab suami selalu kuar ngan kengkawan dier, saya akan baca al-quran, walaupun 1-ain.

6) Sebelum tido saya akan minta maaf pada suami (macam kita mintak maaf masa raya tu..hehehe), dan masa nak tido tu saya baca surah al-fatihah, ayat kursi, mengucap 2 kalimah syahadah, baca doa tido dan saya ulang niat saya yang di no 1 tadi, setiap malam saya amalkan.

7) Saya selalu dengar@menyanyi asma-ul-husna, saya downloadkan kat hp saya, jadi waktu saya gosok baju ker nak bersiap gi kerja ker, saya akan dengar sambil menyanyi asma-ul-husna nie.

8) Masa saya free2, sambil bawak kereta, sebelum nak khayal2 sebelum tido tu saya akan zikir nama2 ALLAH (ada dlm asma-ul-husna) : AL-KHAALIQ (maha mencipta), AL-BAARI (maha mengadakan) & AL-MUSAWWIR (maha membentuk rupa), ada lagi satu cara, masa lepas waktu subur, cuba urut perut sendiri bahagian rahim tu... urut ikut jam dan lawan jam. Buat banyak2 pusingan dan sambil berzikir nama2 ALLAH tu, urut dengan minyak gamat@minyak kelapa jerk, tak yah guna minyak panas.

9) Masa nak bersama, suruh suami zikir nama ALLAH ni Yaa-Mutakabbir (Maha Megah) , Dibaca ketika bersama isteri, zikir ni nama Allah dalam asma-ul-husna

10) Tiap-tiap hari saya minum susu dan makan asid folic

11) Masa bersama cuba style doggy, lepas suami dah pancut, tonggeng lama sikit, then tido meniarap. Memang kata orang elok tido meniarap, tapi sekejap je, lepas tonggeng lama sikit, rasa macam dah okay, baring meniarap jap, pastu baru la mengiring macam biasa tido.

12) Setiap kali ada seiapa yang nak ke Tanah Suci Mekah, saya akan kirimkan doa tuk mereka doakan kami dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah.

13) Ini kawan saya dari US suh amalkan, sebab dier cuba amalkan, alhamdulillah dalam 3 bulan dier terus lekat dier makan ubat Pregnancy Formula - Blackmores, ubat nie kira cam vitaminlah, persediaan untuk mengandung dan semasa mengandung pun boleh makan, cubalah. Sekarang saya mengandung pun still makan ubat nie. Tapi ubat nie susah sikit nak cari, kena cari kat farmasi2 yang besar2 sikit...

Pregnancy Formula - Blackmores

Inilah antara amalan yang saya buat… cubalah, mana tahu lepas nie ada rezeki kengkawan semua apa yang saya sampaikan nie, yang tak baik itu datangnya dari saya dan yang baik-baik belaka semuanya dari ALLAH swt amin yang penting kita jangan putus asa dan ingatlah rezeki semuanya datang dari ALLAH, cepat atau lambat adalah rahsia dari ALLAH wallahualam




www.tips-fb.com

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails