Sunday, January 30, 2011

BALAS DENDAM SUNGGUH

seminggu nie memang haku balas dendam sungguh sungguh... jangan salah faham tau... bukan balas dendam kat orang tau... nie balas dendam kat makanan... wakakakkaaa....




tengok list2 nih... wakakkaa....semua fast food kooo... hehehee... hari nie pulak...

SECRET RECIPE....turun ipoh semata2 nak beli nie jerk tau... ehehhee.... jenuh tau MYlovelyHUBBY melayan kerenah ai minggu nie... geleng2 kepala jugak... bukan geleng kepala tak bagi... tapi geleng kepala sebab bini makan cam dah tak ada hari esok...hehehheee... jenuh minggu depan ai kena bersauna dan wrapping balik perut, peha ngan lengan... hehehe.... tak kiralah... janji apa yang ai nak semua dah ditunaikan oleh MYlovelyHUBBY... thanks sayang...muah muah muahh... oooppsss terlebey sudah... ;-P

Saturday, January 29, 2011

LUNCH 29.01.2011



inilah lunch tuk hari nie... pepagi tadi aku ngan hubby ke pasar untuk beli stok barang basah dan barang dapur... hukkaallahh komeee... beli barangnyer tak seberapa tapi duitnyer keluor macam ayorrr... ajeerr nyerr yeerrr... udah keluo kome pelat peyrak...wakakakaa.... haduiiii.... feninleh feninlah ini macam.... haku beli barang keperluan yang betul2 nak guna jerk... tak der nak simpan stok banyak2... lagi banyak ler mengalir "ayor"nyer...hihihiiiii jadi pagi tadi (idak ler papagi bebeno, dalam kul10 gitu ke pasonyer...hehehe) kami dah makan siap2 kat luar.. balik jer rumah MYlovelyHUBBY kata nak pi servis keta... jadi aku kemas barang2 yang baru beli, cuci dan siang siap2 ikan, ayam, udang, sotong yang aku beli, simpan dalam peti ais... haku pong start masak... sambil cuci kain... pastu sapu dan kemas umah... huhhhuuuhhh penat oiii... sakit tumit mokcik nih... nie nak melepap depan lappy...tapi mata nie cam dah layu jerk... hehehe... tumbang sat lah... ;-P

Thursday, January 27, 2011

E.M.O.S.I.T.E.R.G.A.N.G.G.U


Apabila ALLAH cepat makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu,

Bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu,

Bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu...

sehari dua ini, emosi aku betul betul tergangggu... mungkin dengan kata-kata di atas, ramai yang faham, tak payahlah aku terangkan dengan panjang lebar... tapi aku bersyukur dengan segala nikmat yang diberi... tetapi sebagai insan biasa, pasti tercuit jua jiwa nurani haku ini... aku pasrah, aku redha... alhamdulillah DIA berikan aku jodoh yang baik... jodoh yang sentiasa menceriakan hari hari aku yang suram dan kelam... TERIMA KASIH SAYANG atas segala kasih sayang yang diberi... hanya ALLAH sahaja yang dapat membalas segala kasih sayang itu...

aku bersyukur punya suami yang memahami, menyayangi dan mencintai aku dengan sepenuh hati... sentiasa bersabar dengan segala kerenah kerenah aku dan sentiasa memberikan aku nasihat dan bimbingan untuk menjadi seorang isteri yang baik dan solehah... YA ALLAH... tidak ternilai pemberianMU ini kepadaku... aku bersyukur YA ALLAH...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

""SEMOGA KEBAHAGIAAN INI AKAN KEKAL HINGGA KE AKHIR HAYAT, AMIN""

Wednesday, January 26, 2011

PIZZA HUT

malam ni MYlovelyHUBBY banjer my feveret food... PIZZA HUT... sampai jer pizza, hubby kata ayang nak order apa...order sajer.. walllahhhh... hehehee... alhamdulillah kenyang... dah tersandor nih... siap tapau bawak balik... hhahahaa... THANKS DARLING... I LOVE U... esok banjer lagi yerk... ;-D

Monday, January 24, 2011

Duit Dan Kekayaan Menjadi Tuan





Duit Dan Kekayaan Menjadi Tuan

Di akhir zaman wang ringgit atau kekayaan menjadi ukuran
Mulia atau hormat seseorang itu
jika ada duit atau kekayaan
Hafaz Quran, hafaz Hadis, banyak ilmu
tidak akan dipandang orang
kalau seseorang itu tidak ada duit, tidak ada kekayaan

Ada duit, ada kekayaan banyak kawan, belum tentu sayang
Tidak ada duit, tidak ada kekayaan
kawan hilang dan dihina orang
Sanak saudara tidak peduli, keluarga pun pandang serong
Anak isteri pun tidak hormat, silap sedikit mereka meradang

Ada duit, ada kekayaan adalah saudara, banyaklah kawan
Apabila miskin papa di tengah ramai, hidup keseorangan
Orang mengata, orang menghina
Di mana pergi dicemek orang
Isteri boleh lari, anak-anak akan benci
kawan-kawan tidak peduli

Seseorang yang sedang disanjung, tiba-tiba miskin
kawan-kawan lari
Sedikit sahaja yang silap, orang hamun, orang maki
Kalau tidak sabar mahu cabut lari, hidup bersendiri
Jika iman lemah, sakit jiwa susah hati

Begitulah duit atau kekayaan di dalam kehidupan menjadi tuan
Sesetengah orang duit dan kekayaan menjadi Tuhan
Sekalipun tidak dipanggil Tuhan
Ada duit, ada kekayaan dihormat orang
walaupun tidak sembahyang
Kalau dia menjadi calon di dalam pilihanrava mudah menang
Apabila ada kekayaan, di dalam keluarga dialah yang paling disayang
Di tengah masyarakat ramai
dialah dipandang orang atau dihormat orang
Di dalam kumpulan kawan-kawan, dialah selalu diziarah orang
Tapi apabila jatuh miskin semuanya habis menghilang

Dipetik Dr Yahoo Group- Ingatan

Sunday, January 23, 2011

LUNCH HARI INI


IKAN KEMBUNG MASAK KICAP
KENTANG GORENG DENGAN IKAN TAMBAN
TELUR DADAR TABUR DAUN BAWANG

inilah lunch hari nie... apa yang ada jerlah dalam peti ais haku tu haku masak... nak habiskan stok yang ada sebelum minggu depan nak ke pasar beli stok barang dapur sekali barang basah... alhamdulillah syukur...

kalau korang perasan dalam semingg ni haku masak ada jerk sayur carrot ngan saderi tu kan... hehehee... bukan apa... inilah pengajarannya... kalau dah duk berdua tu... tak usahlah beli yang paket2 dah siap tuh... beli jerlah yang timbang sikit2... biler cam gini jenuhhhh oooo nak perabihkan... wakakaka... dah kentut pong bau saderi... hehhee.. wangi hapaaa... ahhaha...

Saturday, January 22, 2011

HADIAH BESDAY


ttttaaaaarrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... bini saper yang gumukkssss ituuuhhh... wahhh terserlah "KEGEMUKKAN"nyer kan... hehheheeee... nampak tuh...handbeg dan purse baru kan.... itulah hadiah besday ai untuk tahun nie... hehhee... kenapa lambat dapat kan sebabnyer bab bab hadiah nie haku nak pilih sendiri...jadi masa nak pi beli tu tak ada... sebab ada jerk programnya.. lagi2 biler cuti kan... hadiah tahun nie demand sebabnya duit yang terkumpul lebih dari biasa.... hehheee...

hahhhh??? nak tahu cam ner haku dapat duit tuh...hehhee... macam gini ceritanya... aku ada join satu forum nie... kami dah kenal lama, dah masuk 6 tahun gitu... semua geng dari perak, geng nie kami namakan TSY (the silver yongs) sebab semuanya berasal dari perak, cuma kesemuanya dah merantau... jadi salah satu aktiviti kami ialah EG Birthday... selalunyer kengkawan TSY ni akan poskan hadiah pada saper punyer besday... tapi tahun nie kami tukar format, kami set jumlah duit dan masukkan ke dalam akaun BesdayGirl dan lepas tu BesdayGirl beli hadiah dan tempek gambar kat forum kami... jadi itu salah satu sumber kewangannya...

kemudian..kami di ofis pun buat macam tu jugak... kumpul2 duit dan si BesdayGirl akan beli hadiah yang dier suka dan tunjuklah kat depa apa hadiah yang kiter beli...

dan sumber yang terakhir...mestilah MYlovelyHUBBY...hehehee....
dan biler dikumpul2 duit tuh...merasa ler teman nak pakai handbeg & purse GUESS... itu pong yang longgok2 jerk... sebab ada sale 40%... jadilah kan... janji haaaddddooooooooooo

WAYANG LAGI

semalam lepas balik kerja, MYlovelyHUBBY masakkan nasi goreng belacan, lepas makan, haku hengat nak rehat rehat jer kat rumah.. hubby nak jumpa member dier kat kedai area perumahan nie.. jadi haku duk melayan lappy jerlah... dalam 9.00mlm hubby balik, dier ajak kuar jalan2... haku pun ok jerk, sebab esok cutikan tak perlah... haku siap ala kadar dan kami keluar ke ipoh, mula2 tu pusing pusing jerk... dah letih pusing hubby ajak tengok wayang... hukk alahhh... bini memang suka bangat yang amat... jom sajer biler di ajak...waakakkaaaa... bini saperlah yang rakus bebeno nih... hihihiiii... tapi masa hubby ajak tu jam dah pukul10 lebih... tapi haku yang nak jugak jugak nie habaq mai kat hubby... jom kiter pi tengok dulu... kalau ada lagi kiter tengoklah... kalau dah tak ada kiter balik... kami sampai di JJ tepat2 pukul11 malam... kami masuk dan tengok ada cerita ""SEASON OF THE WITCH"" nie start kul11.15...tempat pun banyak lagi kosong... siap ambil couple sit lagik... class u... bley dekat dekat sikit... sejuukkkk... hihhiiiii... layan gak citer nie... pasal ahli sihir... what everlah...janji dapat tengok wayang... hehehee... wayang habis kul1 lebih dan balik tu kami terus mencari kedai makan... lapor ler pulak... hahahaa... buntatlah laki bini nie sok...dah kul2 melantak lagik...hehhee

inilah poster citer season of the witch... layannnnnn

Thursday, January 20, 2011

BINI COTI...DAPOQ PONG CUTI

wakakakkaa...syian kan kat si botak cek tuh... laporrrrrr... la nie asyik dok laporr jerk... perut dah sama naik ngan bini... hahahaaa... sabo jerlah... hari nie cotikan.... jadi dapor pong coti sama... hehehe... tadi pagi hubby dah pi makan kat kedai member dier... haku pulak tadi pi jumpa kengkawan kat Tesco Station18... jadi haku dah siap2 makan kat sana... jadi balik tadi, haku dah kenyang.... nie petang nie... hubby sibuk dok lapor... dier ajak pi teman makan... kami pilah satu kedai kat area pekan batu gajah nie... hubby haku makan kari kepala ikan... haku makan capati sekeping ngan kuah sardin... tak sempat nak tangkap gambo...dah meradak semua masuk perut haku...hahahaa

kedai nie biasa jerk... tapi dah masuk metro tau...femes gaklah kan... tapi memang ramai giler orang makan kedai dier nie... cina, india, melayu semua makan kedai dier... selalu yang ramai pagi & tengahari... ada sekali kami pegi makan tengahari kat sana...penuh kedai...sib baik kami awal seminit..hehee

agenda SEMALAM

agenda kami semalam nak pi tengok wayang, makan makan dan sambil dah sampai ke JJ tu hubby duk offer cari hadbag&purse (kira hadiah besday ler) sebab sebelum ni tak berkesempatan nak beli... TAPI YANG GERAMNYA...!!! biler ada offer baik punyer... tak ada pulak yang berkenan...huhhh tension tau.... selalu jadi macam nie kan... biler kiter ada duit dan nak beli barang....semua nampak tak cantik.... tapi cerrr cuba tak ada duit... mesti semua nampak cantik... huhhhhuuuuu tension lah... nantilah ada masa nak ke Ipoh Parade pulak cari, kot2 ada yang berkenan...hehhehe
nielah cerita semalam yang kami tengok best jugak... kami nie fesen kalau pi tengok wayang, dah sampai sana baru bincang nak tengok cerita apa... tapi yang pasti BUKAN CERITA HANTU..no no no...wokeh...selain dari tu boleh diterima....hehhehee... kami masuk semalam pukul 10.05malam dan keluar tepat pukul 12.00tengahmalam.... keluar jer dari wayang... terus jer balik rumah, sebab perut pong dah kenyang kan... jadi balik rumah titoooonnnn....

Sunday, January 16, 2011

LAWAK HARI INI

sebelum citer yang bab lawakkkkss tuh...nie haku hidangkan korang dengan masakan lunch kami tengahari nie... simple jerk... SAMBAL TUMIS UDANG, KERABU TOMATO BILIS DAN IKAN SARDIN GORENG...

hari nie kami lepak rumah jerk, berehat berdua-duaan... korang jeles... nak wat cam ner... dalam umah nie memang kami berdua jerk... jadi sentiasalah KAMI BERDUA jerk...hahaha... tak baik tau jeles2... haku marah...hihhii... oklah... merapu kerapu pulak haku nih...

pagi tadi kami breakfast capati jerk... jadi haku hengat naklah masak awai sikit... jadi lepas breakfast kami lepak2 layan tv dulu... dalam kul11 pagi baru haku ke dapor masak... sedang haku duk masak tu MYlovelyHUBBY nie...asyik ke dapor jerk mengulang ntah berapa kali ntah haku tak kira ler pulokk...hehhee... dier dah tak sabo ler nak makan tuh... lagi bau sambal tumis yang memang FEVERET dier... sudah jer masak, haku dengan confidentnyer...
"ABANG, DAH SIAP...BOLEH MAKAN"
tup tup komeee....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
""NASIK TAK MASAK LAGI WEEEHHHHH""
wwaakkakakaaaaa...cam ner haku boleh luferr nihhhh.... hehehe
sian MYlovelyHUBBY... tunggu yer sayang, lepas masak nasik kiter makan...
hehheheee....bertuah punyer bini...ciiiissss...

Saturday, January 15, 2011

BIHUN SUP TUMIS

hari nie tengahari tadi kami berdua ke kenduri naik buai sepupu hubby... jadi haku tak masaklah... masa kenduri pulak, haku makan sikit, bukan diet yerk... no no no...hehhee... tapi sebab masa tu haku masih kenyang lagi, sebab pagi tadi haku masak nasi goreng... jadi petang tadi haku dah lapor... hubby pulak keluar dengan kawan... jadi apa lagi..haku ke dapor dan bukak peti sejuk dan taraaaaa...jadilah BIHUN SUP TUMIS...wallahhhh...habis semangkok koo...lapo bebeno...wakakka... hahhh nak resepi.. i no i no...hehhe...nie resepi nyer yerk... simple jerk... apa yang ada dalam peti ais haku ler...

BAHAN-BAHAN
bihun (agak2 untuk 1 orang makan)-direndam
1 ekor sotong dihiris
4 ekor udang
1 ketul fish cake
1/2 biji carrot
1/2 batang saderi
1 biji bawang merah, 2 biji bawang putih, 1 inci halia (semua ini diblender@ditumbuk)
1 mangkuk air
garam secukup rasa
lada sulah secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK
tumis semua bahan2 yang telah diblender hingga kekuningan, masukkan udang, sotongdan fish cake, masak sebentar, kemudian masukkan air dan biar sehingga mendidih, masukkan pula carrot dan saderi, kemudian masukkan garam dan lada sulah...apabila semuanya telah mendidih masukkan bihun dan biarkan sehingga bihun lembut dan bolehlah dihidangkan

-->SELAMAT MENCUBA<--

Friday, January 14, 2011

SUP MAKARONI

BAHAN-BAHAN
1 mangkuk makaroni (jenis curly)(direbus dahulu dan ketepikan)
1 keping isi dada ayam (dipotong nipis)
1 biji kentang (dipotong dadu)
1 biji carrot (dipotong bulat)
4 kuntum cendawan butang hitam (dipotong nipis)
1 batang saderi (dipotong nipis)
2 biji bawang merah (dimayang)
2 biji bawang putih (dimayang)
1 inci halia (dimayang)
3 mangkuk air
1 ketul stok ayam
garam secukup rasa
1 sudu mentega untuk menumis (minyak pun boleh)

CARA MEMASAK
panaskan mentega, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuningan, masukkan kentang dan tumis sebentar, kemudian masukkan air dan stok ayam dan isi ayam dan biar sehingga mendidih, kemudian masukkan carrot, saderi dan cendawan, kemudian masukkan sedikit garam secukup rasa.

NOTE : apabila nak makan baru masukkan makaroni, supaya makaroni tidak terlalu kembang

-->SELAMAT MENCUBA<--

Thursday, January 13, 2011

CHIKEN CHOP BLACK PAPER+KENTANG LENYEK+COSLOW

CHIKEN CHOPS BLACKPAPER

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • *UNTUK DIPERAP*
  • 2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (cincang)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • garam secukup rasa
  • *SOS BLACK PEPPER*
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 3-4 cendawan butang (cincang)
  • 1/2 biji bawang besar (cincang)
  • garam/gula secukup rasa

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy)
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap
  5. tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas
  6. caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa.

KENTANG PUTAR

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )

  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam

Cara-cara

  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
  3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
  5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.

COSLOW

Bahan-bahan ( untuk 4 orang )

  • 2 cawan kobis bulat mentah yang dipotong halus2
  • 1 cawan carrot yang dipotong halus2
  • 1/2 cawan mayonis - @ ikut masing2 nak banyak atau sikit pun boleh
  • 5 sudu besar susu segar
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Potong halus2 kobis bulat dan carrot, basuh dan tos kan.
  2. Campurkan dengan mayonis, susu segar dan sedikit garam.
  3. Gaul sebati dan simpan dalam peti ais dalam 1-2 jam, kemudian boleh dimakan.
-->SELAMAT MENCUBA<--


ROMANTIK GITUH

ROMANTIK tak...???? heheheee.... inilah kami yang sentiasa romatika de amorr... korang jelesss...??? ada haku kesah...wakakkakaaa.... alhamdulillah ALLAH jodohkan haku dengan seorang lelaki yang betul2 menyayangi dan mencintai aku sepenuh hati...alhamdulillah amin... perkahwinan kami nak masuk 4 tahun... pelbagai dugaan dan rintangan kami lalui bersama... dan alhamdulillah...semakin hari kasih sayang kami semakin menebal...dan semakin hari cinta kami kian membara...alhamdulillah...terima kasih YA ALLAH...aku bersyukur kepadamu...

eerrkkk terEMO pulak haku...hehehehe... haaa nak citer sikit... naper nak lomantik lomantik nie... hehhee... gini ceritanyer...hehehe... haku dinasihatkan oleh doktor untuk bercuti dan berehat di rumah...jadi haku ambik cuti rabu sampai jumaat...minggu depan baru haku start kerja balik...naper doktor suh haku ambik cuti...?? iskkk tak payahlah kome nak tahu... doktor suh haku berehat jerk...hehehee....

jadi semalam, lepas jer hubby tersayang pi keroje... haku nangut dah... tak tahu nak wat haper... jadi tetiba datang ilham nak suprisekan hubby haku..yerlahkan...special suprise untuk insan tersayang... kebetulan pulak hubby kata dier tak balik tengahari...jadi dapatlah haku plan rancangan haku nie...

menggigih lah haku mencari resepi di internet...dah dapat resepi yang sesuai...catit barang2 yang nak beli...haku call hubby kata nak ke tesco beli barang rumah sikit....a ceh ceh ceh... alhamdulillah semua barang yang haku nak ada di tesco...merempit balik umah, haku terus start masak...haku masak CHIKEN CHOPS BLACKPAPER WITH RISE & PUDING MANGGO....
pastu haku hias meja ala2 hotel, ala2 candle light dinner...hehhee dan haku siap lawa2... ceh ceh cehhhh... hehehee...lawakkan haku...

balik jer hubby, haku sambut depan pintu dengan snyuman yang paling manis dan lemak berkrim...ngeh ngeh ngeh...hubby tanya...
hubby : ayang nak pi mana lawa2 nie
me : sajer nak tunggu abang balik kerja
hubby : (sambil gelak) ada2 jerlah ayang nih
me : (senyum sokmo)

masuk jer rumah....jeng jeng jeng...

buntang mata hubby tengok meja makan berhias lawa...dier gelak sampai nonggeng2...dier tak percaya haku suprise dier cam gitu sekali...hehheee...
haku suh dier mandi dan pakai baju lawa2 gak...
sebelum makan...klip klip klip..cam biasa..bininyer suka bergambo...jadi bergambo ler dulu...hehehe...itulah alkisahnyr kami semalam...
bagus juger sekali sekala wat cam gini...boleh merapatkan lagi hubungan kiter suami isteri tau...
I LOVE U SO MUCH DARLING...muuuahhhh

Sunday, January 9, 2011

BENGKEL 3K di KEMAS, Gopeng

inilah antara gambar2 semasa aku dan member haku yana ke BENGKEL 3K di Kemas, Gopeng... sebenarnya bengkel ni dianjurkan oleh Salon Lamees Dameea , salon mak kepada kawan haku jugak... best biler berbengkel macam gini... dapat kenal dengan ramai orang dan dapat ilmu dan pelajaran yang baru... insyallah semoga semangat dan apa yang aku cita-citakan akan termakbul satu hari nanti...aminn...

Wednesday, January 5, 2011

NASI LEMAK + SAMBAL SOTONG KERING

nasik lemak yang haku masak petang semalam, balik2 kerja terus masak nasik lemak, sebab kelaparan yang amat sangat...hehehehe...nie dier resepi nasi lemak haku...simple2 jerk..

BAHAN-BAHAN NASI LEMAK
beras
santan
bawang merah - dihiris
bawang putih - dihiris
halia - dihiris
secubit garam
sehelai daun pandan

CARA MEMASAK NASI LEMAK
cuci beras dan sukat air beras seperti biasa, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, santan, garam dan daun pandan, kemudian tenggek di dalam reskuker dan biarkan sehingga nasik masak

BAHAN-BAHAN SAMBAL SOTONG KERING
sotong kering - direndam sampai kembang
bawang merah + belacan - diblender
bawang merah - dipotong subang
cili kering - diblender
sedikit air asam jawa
garam
gula

CARA MEMASAK
tumis bawang merah dan belacan yang telah diblender sehingga kekuningan, tumis cili kering juga, kemudian masukkan ais asam jawa, garam, gula dan akhir sekali masukkan sotong dan masukkan bawang merah yang dipotong subang

BAHAN-BAHAN LAIN
telur - digoreng@direbus
ikan masin - digoreng
ikan bilis - digoreng
kacang tanah - digoreng
timun - dibuang kulit dan dihiris

-->SELAMAT MENCUBA<--

Tuesday, January 4, 2011

31TAHUN


ya..hari nie 4 januari 2011...maknyanya umur haku dah masuk 31 tahun...huhuhuhuuu cepat masa berlalu kan...dah masuk 31 tahun... ya allah...aku bersyukur ya allah... aku bersyukur kerana masih diberi umur untuk haku BERTAUBAT dan sujud kepadaMU YA ALLAH...
aku juga bersyukur kerana suamiku sentiasa berada di sisi... tak tahu apa lagi yang nak haku perkatakan kerana aku bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang...semoga di masa hadapan, kehidupan aku, suami dan keluarga akan lebih baik dari hari ini...amin ya rabbal alamin...

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails