Monday, January 3, 2011

NASI JAGUNG + AYAM MASAK HITAM

BAHAN-BAHAN NASI JAGUNG
beras - 2 pot
jagung - 5 tungkul (di siat isinya)
susu cair - 1/2 tin
bawang besar - 1 biji (dihiris)
bawang putih - 3 biji (dihiris)
halia - 1 inci (dihiris)
minyak jangung - 2 sudu
minyak sapi - 2 sudu
bunga lawang, kulit kayu manis (2 @ 3 keping)
secubit garam
air (dari ukuran beras)
daun pandan

BAHAN-BAHAN AYAM MASAK HITAM
ayam - 1/2 ekor (dipotong2 dan digoreng)
cili kering
kicap mee/kicap pekat
bawang besar - 1 biji (dipotong subang)
bawang merah & bawang putih (dihiris)
garam & gula
sedikit air

CARA MEMASAK NASI JAGUNG
basuh beras dan sukat air beras seperti biasa, kemudian tapiskan beras tersebut dan asingkan air dan beras, kemudian panaskan periuk rescooker, tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dihiris dan juga bunga lawang dan kulit kayu manis dengan minyak jagung dan minyak sapi hingga kekuningan, kemudian masukkan beras, dan gaul hingga sebati, kemudian masukkan air dan susu serta garam dan daun pandan dan biarkan sehingga beras kembang, apa bila beras sudah kembang, masukkan jagung dan gaulkan sehingga serata dan biarkan sehingga nasi masak

CARA MEMASAK AYAM MASAK HITAM
ayam digoreng terlebih dahulu, kemudian panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris hingga kekuningan, kemudian masukkan cili kering dan tumis hingga garing dan masukkan kicap pekat, garam dan gula dan masukkan sedikit air, akhir sekali masukkan ayam goreng dengan bawang yang telah dipotong subang dan sedia untuk dihidang

-->SELAMAT MENCUBA<--

No comments:

Post a Comment

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails