nasik lemak yang haku masak petang semalam, balik2 kerja terus masak nasik lemak, sebab kelaparan yang amat sangat...hehehehe...nie dier resepi nasi lemak haku...simple2 jerk..
BAHAN-BAHAN NASI LEMAK
beras
santan
bawang merah - dihiris
bawang putih - dihiris
halia - dihiris
secubit garam
sehelai daun pandan
CARA MEMASAK NASI LEMAK
cuci beras dan sukat air beras seperti biasa, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, santan, garam dan daun pandan, kemudian tenggek di dalam reskuker dan biarkan sehingga nasik masak
BAHAN-BAHAN SAMBAL SOTONG KERING
sotong kering - direndam sampai kembang
bawang merah + belacan - diblender
bawang merah - dipotong subang
cili kering - diblender
sedikit air asam jawa
garam
gula
CARA MEMASAK
tumis bawang merah dan belacan yang telah diblender sehingga kekuningan, tumis cili kering juga, kemudian masukkan ais asam jawa, garam, gula dan akhir sekali masukkan sotong dan masukkan bawang merah yang dipotong subang
BAHAN-BAHAN LAIN
telur - digoreng@direbus
ikan masin - digoreng
ikan bilis - digoreng
kacang tanah - digoreng
timun - dibuang kulit dan dihiris
-->SELAMAT MENCUBA<--
BAHAN-BAHAN NASI LEMAK
beras
santan
bawang merah - dihiris
bawang putih - dihiris
halia - dihiris
secubit garam
sehelai daun pandan
CARA MEMASAK NASI LEMAK
cuci beras dan sukat air beras seperti biasa, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, santan, garam dan daun pandan, kemudian tenggek di dalam reskuker dan biarkan sehingga nasik masak
BAHAN-BAHAN SAMBAL SOTONG KERING
sotong kering - direndam sampai kembang
bawang merah + belacan - diblender
bawang merah - dipotong subang
cili kering - diblender
sedikit air asam jawa
garam
gula
CARA MEMASAK
tumis bawang merah dan belacan yang telah diblender sehingga kekuningan, tumis cili kering juga, kemudian masukkan ais asam jawa, garam, gula dan akhir sekali masukkan sotong dan masukkan bawang merah yang dipotong subang
BAHAN-BAHAN LAIN
telur - digoreng@direbus
ikan masin - digoreng
ikan bilis - digoreng
kacang tanah - digoreng
timun - dibuang kulit dan dihiris
-->SELAMAT MENCUBA<--
No comments:
Post a Comment