hari nie tengahari tadi kami berdua ke kenduri naik buai sepupu hubby... jadi haku tak masaklah... masa kenduri pulak, haku makan sikit, bukan diet yerk... no no no...hehhee... tapi sebab masa tu haku masih kenyang lagi, sebab pagi tadi haku masak nasi goreng... jadi petang tadi haku dah lapor... hubby pulak keluar dengan kawan... jadi apa lagi..haku ke dapor dan bukak peti sejuk dan taraaaaa...jadilah BIHUN SUP TUMIS...wallahhhh...habis semangkok koo...lapo bebeno...wakakka... hahhh nak resepi.. i no i no...hehhe...nie resepi nyer yerk... simple jerk... apa yang ada dalam peti ais haku ler...
BAHAN-BAHAN
bihun (agak2 untuk 1 orang makan)-direndam
1 ekor sotong dihiris
4 ekor udang
1 ketul fish cake
1/2 biji carrot
1/2 batang saderi
1 biji bawang merah, 2 biji bawang putih, 1 inci halia (semua ini diblender@ditumbuk)
1 mangkuk air
garam secukup rasa
lada sulah secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK
tumis semua bahan2 yang telah diblender hingga kekuningan, masukkan udang, sotongdan fish cake, masak sebentar, kemudian masukkan air dan biar sehingga mendidih, masukkan pula carrot dan saderi, kemudian masukkan garam dan lada sulah...apabila semuanya telah mendidih masukkan bihun dan biarkan sehingga bihun lembut dan bolehlah dihidangkan
-->SELAMAT MENCUBA<--
bihun (agak2 untuk 1 orang makan)-direndam
1 ekor sotong dihiris
4 ekor udang
1 ketul fish cake
1/2 biji carrot
1/2 batang saderi
1 biji bawang merah, 2 biji bawang putih, 1 inci halia (semua ini diblender@ditumbuk)
1 mangkuk air
garam secukup rasa
lada sulah secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK
tumis semua bahan2 yang telah diblender hingga kekuningan, masukkan udang, sotongdan fish cake, masak sebentar, kemudian masukkan air dan biar sehingga mendidih, masukkan pula carrot dan saderi, kemudian masukkan garam dan lada sulah...apabila semuanya telah mendidih masukkan bihun dan biarkan sehingga bihun lembut dan bolehlah dihidangkan
-->SELAMAT MENCUBA<--
No comments:
Post a Comment