BAHAN-BAHAN
1 mangkuk makaroni (jenis curly)(direbus dahulu dan ketepikan)
1 keping isi dada ayam (dipotong nipis)
1 biji kentang (dipotong dadu)
1 biji carrot (dipotong bulat)
4 kuntum cendawan butang hitam (dipotong nipis)
1 batang saderi (dipotong nipis)
2 biji bawang merah (dimayang)
2 biji bawang putih (dimayang)
1 inci halia (dimayang)
3 mangkuk air
1 ketul stok ayam
garam secukup rasa
1 sudu mentega untuk menumis (minyak pun boleh)
CARA MEMASAK
panaskan mentega, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuningan, masukkan kentang dan tumis sebentar, kemudian masukkan air dan stok ayam dan isi ayam dan biar sehingga mendidih, kemudian masukkan carrot, saderi dan cendawan, kemudian masukkan sedikit garam secukup rasa.
NOTE : apabila nak makan baru masukkan makaroni, supaya makaroni tidak terlalu kembang
-->SELAMAT MENCUBA<--
1 mangkuk makaroni (jenis curly)(direbus dahulu dan ketepikan)
1 keping isi dada ayam (dipotong nipis)
1 biji kentang (dipotong dadu)
1 biji carrot (dipotong bulat)
4 kuntum cendawan butang hitam (dipotong nipis)
1 batang saderi (dipotong nipis)
2 biji bawang merah (dimayang)
2 biji bawang putih (dimayang)
1 inci halia (dimayang)
3 mangkuk air
1 ketul stok ayam
garam secukup rasa
1 sudu mentega untuk menumis (minyak pun boleh)
CARA MEMASAK
panaskan mentega, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuningan, masukkan kentang dan tumis sebentar, kemudian masukkan air dan stok ayam dan isi ayam dan biar sehingga mendidih, kemudian masukkan carrot, saderi dan cendawan, kemudian masukkan sedikit garam secukup rasa.
NOTE : apabila nak makan baru masukkan makaroni, supaya makaroni tidak terlalu kembang
-->SELAMAT MENCUBA<--
No comments:
Post a Comment