2 pot beras
2 pot air
1 batang serai
pewarna biru (kalau suka)
2 pot air
1 batang serai
pewarna biru (kalau suka)
CARA MEMASAK
beras dibersihkan dan ditanak seperti biasa bersama-sama serai
BAHAN-BAHAN SAMBAL KELAPA + IKAN
1/2 biji kelapa parut
4 ekor ikan kembung (direbus @ dibakar dan diambil isinya dan ditumbuk hingga lumat)
5 biji bawang merah (ditumbuk lumat)
sehiris halia (ditumbuk lumat)
10 biji lada hitam (ditumbuk lumat)
garam
gula
CARA MEMASAK
gaulkan kesemua bahan-bahan di atas dan di sangai (dimasak) di atas api yang kecil sehingga kering
BAHAN-BAHAN ULAM-ULAMAN
4 tangkai daun kesom
4 urat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
1/2 biji timun
2 kelopak kubis
1 mangkuk taugeh
CARA MEMBUATNYA
kesemua ulam-ulaman di hiris halus kecuali taugeh
BAHAN-BAHAN IKAN GORENG CELUP TEPUNG
4 ekor ikan temenung
1/2 cawan tepung beras
sedikit serbuk kunyit
sedikit air
sedikit garam
minyak untuk menggoreng
CARA MENYEDIAKAN
gaulkan tepung bersama serbuk kunyit, garam dan air, kemudian celupkan ikan ke dalam bancuhan dan digoreng di dalam minyak panas
BAHAN-BAHAN SAMBAL BUDU
5 sudu budu
1 biji bawang merah (dihiris)
3 tangkai cili padi (dihiris)
sehiris limau nipis
CARA MENYEDIAKAN
gaulkan semua bahan di atas
sedia untuk dihidangkan
nota : telur masin dan keropok jugak boleh digunakan untuk makan bersama nasi kerabu
-->SELAMAT MENCUBA<--
No comments:
Post a Comment