Monday, January 3, 2011

SUP IKAN MERAH



BAHAN-BAHAN
2 keping/ketul isi ikan merah (kalau dapat kepala lagi best)
2 biji carrot (dipotong 2inci)
1 biji bawang besar (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 inci halia (dihiris halus)
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
2 sudu serbuk perencah sup (adabi)
2 1/2 cawan air
sedikit minyak untuk menumis
garam
1/2 ketul kiub ikan bilis
daun sup & daun bawang (untuk hiasan)
CARA MEMASAK
tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga kekuningan, kemudian masukkan carrot dan tumis sebentar, kemudian masukkan air, biarkan sedikit mendidih, kemudian masukkan perencah sup, kiub ikan bilis dan garam, biarkan sehingga mendidih dan sehingga carrot lembut, akhir sekali masukkan ikan dan biarkan sehingga ikan masak, apabila masakan telah siap, tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang dan sedia untuk dihidang.
-->SELAMAT MENCUBA<--

No comments:

Post a Comment

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails