Friday, August 19, 2011

MENU - 18 RAMADHAN 1432H

IKAN SIAKAP STEAM HALIA
1 ekor ikan siakap
(dilumur dengan garam dan sos tiram)

3 batang serai - diketuk
halia (banyak sikit) - dihiris nipis2
1 biji bawang besar - dipotong nipis
3 biji cili padi - dipotong serong
1 bungkus cendawan - disiat2
1 bungkus asam boi (6 biji)
1/2 batang carror - dipotong nipis
1 biji tomato - dipotong dadu
1 biji cili merah - dipotong dadu

CARA MEMASAK
letak ikan di dalam loyang dan taburkan kesemua bahan2 ke atas ikan dan kukus 30-45minit dan sedia untuk dihidangkan

-->SELAMAT MENCUBA<--



idea kobis bungkus nie teman dapat dari rancangan ALA CHEF - indopex tu... tapi depa guna daging cincang... tapi teman tukarkan daging ke udang... isi ayam pun boleh guna

KOBIS BUNGKUS UDANG
3 keping daun kobis (selai2)
dicelur terlebih dahulu di dalam air mendidih dan toskan ke tepi

BAHAN INTI
1 mangkuk udang dibuang kulit (dlm15 ekor udang bersaiz sederhana)
1 biji bawang merah - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong dadu
2 sudu cili ciling
garam+gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK INTI
tumiskan kesemua bahan diatas sehingga naik bau, kemudian baru masukkan udang dan tumis hingga udang masak kemudian ketepikan dan sejukkan

CARA MEMBUNGKUS KOBIS
masukkan inti ke dalam daun kobis yang telah dicelur, kemudian bungkus dan sepitkan dengan lidi@cungkil gigi dan ketepikan

BAHAN KUAH
3 sudu cili giling
3 sudu sos cili
garam+gula secukup rasa
1 biji bawang besar - dipotong subang
sedikit air
sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK
tumiskan cili giling dan sos tomato sehingga garing, kemudian masukkan air, garam dan gula dan biarkan mendidih, kemudian barulah masukkan bawang subang dan juga kobis yang telah dibungkus tadi... dan masakkan dalam 1@2minit dan sedia untuk dihidangkan

-->SELAMAT MENCUBA<--

No comments:

Post a Comment

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails