PASTA@MAKARONI GORENG (UNTUK SEBUNGKUS PASTA)
PASTA@MAKARONI (1 BUNGKUS)-DIREBUS TERLEBIH DAHULU DIDALAM AIR MENDIDIH (TITISKAN 2@3 SUDU MINYAK DI DALAM PERIUK) - SELEPAS DITOS, DIGAULKAN DENGAN 1@2SUDU MENTEGA
DAGING BURGER (5 KEPING) - DIPOTONG DADU (SELAIN ITU BOLEH JUGA MASUKKAN ISI AYAM, UDANG, SOTONG, DAGING KISAR, SOSEG)
MIX VEGETABLE - 1 BUNGKUS KECIL DI CELUR SEDIKIT
LADA BENGGALA - 2@3 BIJIDIPOTONG DADU
BROKOLI - SEJAMBAK DIPOTONG DADU (SELAIN ITU BOLEH JUGA MASUKKAN BUNGA KOBIS, CARROT, TOMATO
BAWANG BESAR - 3 BIJI DIPOTONG DADU
CILI KERING(IKUT SUKA PEDAS) - DI BLENDER
CILI SOS - (IKUT SUKA PEDAS)
5 SUDU BESAR SOS TIRAM
GARAM SECUKUP RASA
GULA SECUKUP RASA
CARA-CARA MEMASAK
TUMIS BAWANG SEBENTAR, KEMUDIAN TUMISKAN CILI KERING SEHINGGA CILI CUKUP MASAK, MASUKKAN CILI SOS DAN SOS TIRAM, SELEPAS ITU MASUKKAN DAGING BURGER DAN TUMIS SEHINGGA GARING/MASAK.
KEMUDIAN MASUKKAN MIX VEGE, LADA BENGGALA DAN BROKOLI.
KEMUDIAN MASUKKAN GARAM DAN GULA.
GAULKAN TUMISAN TERSEBUT DAN KEMUDIAN MASUKKAN PASTA DAN GAULKAN SEHINGGA MASAK.
SEDIA DIHIDANGKAN.
SEDAP JUGA DIMAKAN DENGAN MAYONIS
NOTA :
PASTA GORENG INI JUGA BOLEH DIBUAT PASTA/MAKARONI BAKAR. CARANYA MUDAH, PASTA/MAKARONI YANG TELAH SIAP DI MASAK, DIMASUKKAN KE DALAM DULANG/PELENGAT, KEMUDIAN DIGAUL DENGAN TELUR (KUANTITI TELUR MENGIKUT BESAR PELENGAT, DIGAUL DENGAN SEDIKIT LADA SULAH), DAN BOLEH JUGA DITABUR DENGAN CHEESEE DAN SEDIA UNTUK DIBAKAR DAN KEMUDIAN DI MAKAN……
No comments:
Post a Comment