CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, April 4, 2012

BERUSAHA DAN TERUS BERUSAHA

4 tahun 5bulan lebih kurang kami suami isteri menanti kehadiran cahaya mata, sebelum itu setahun & tahun kedua kami kawin, teman pernah lekat jugak, Cuma tak bertahan, hanya bertahan sehingga 5minggu, kedua2 kandungan tu teman memang tak tahu teman mengandung sebab masa tu kami suami isteri suka sangat berjalan cuti2 merata hala... selepas itu teman lebih berhati2... tapi rezeki untuk kami belum menampakkan hasil... jadi selepas ulangtahun perkahwinan kami yang ketiga, suami menyuarakan hasrat untuk mengambil anak angkat, tetapi teman betul2 belum bersedia dari semua segi, jadi hubby menyarankan supaya kami membuat treatment di hospital kerajaan, jadi selepas itu bermulalah treatment demi treatment, Alhamdulillah kami sama2 memberi kerjasama, sokongan dan semangat antara satu sama lain, masa membuat ujian kesuburan, Alhamdulillah kami tidak punyer apa2 masalah kesuburan, beralih pulak kepada pemeriksaan tiub folopio teman, Alhamdulillah juga tidak tersumbat, seterusnya semasa mengikut nasihat doctor dengan memakan clomid, Alhamdulillah juga telur teman berkembang dengan baik dan membesar sehingga 19-21mm, tetapi teman masih juga belum disahkan mengandung... doctor menyatakan kepada kami semuanya ok dan berjalan lancer, Cuma maybe belum ada rezeki kami lagi... kami pasrah dan redha dengan kehendak yang Maha Esa, seterusnya doctor menyarankan kami melakukan IUI, hubby bersetuju dan memberikan kerjasama yang sangat baik... tetapi setelah 2 kali IUI yang kami jalani, teman masih juga belum mengandung... akhirnya hubby menyatakan hasrat untuk tidak mahu lagi meneruskan IUI dan mahu berubat secara kampong... aku menyuarakan hasrat tersebut kepada mak, dan setelah emak merisik2 dengan kawan2nya di jelai, emak menyuruh kami ke Ijok, Batu Kurau untuk berubat dengan seorang makcik yang juga bidan, makcik tersebut kami panggil dengan panggilan makngah sajer, makngah kata dier cuba membetulkan kedudukan rahim dan juga mengubat senggugut teman, memang pun senggugut teman, memang teruk dari zaman anak dara lagik... selain itu makngah memberi aku pokok anak manggis untuk direbus dan diminum airnya. Semasa kami berubat cara kampong nie, kebetulan mak sedara yang paling rapat dengan teman iaitu makuteh&pakuteh serta pakcu&makcu sedang mengerjakan haji di Mekah, jadi sebelum mereka berangkat ke sana, kami suami isteri telah menyuarakan hasrat memohon mereka mendoakan kami supaya dikurniakan zuriat... Alhamdulillah... hajat kami dimakbulkan ALLAH s.w.t... syukur sangat2...

Masih teman ingat masa tu, tarikh akhir teman period 6/10/2011 dan jangka akan period semula pada 5@6/11/2011... seminggu sebelum tarikh period tu memang ada tanda2 macam nak period, teman tak berapa kisahlah sebab dah biasa dengan situasi macam tu, lepas 6/11/2011 tanda nak period tu makin kuat, tapi darah still tak turun2, tapi macam biasa, teman memang tak mengamalkan untuk makan ubat@panadol... Hanya bertahan.... masuk hari ke tiga pun masih belum juga turun tanda untuk period, teman terus bagi tahu hubby... hubby dengan x-citednyer terus membeli test upt, tetapi teman menyatakan biarlah dulu, sebab tak nak rasa ada harapan tu, sebab teman takut kecewa lagi, tapi hubby dah siap2 pesan, jangan buat kerja berat2... hinggalah hari ke lima, masih juga belum turun tanda period, tapi rasa nak period ada... jadi malam sebelum tu, sebelum tido hubby ada berpesan suruh aku buat test upt esok (hari kelima), hubby pesan ada ke tak der, tak per, janji kiter dah usaha, kalau ada kiter boleh berjaga2 dengan lebih berhati2, sebab hubby tak mahu lagi perkara2 yang lepas berulang lagi, jadi semasa hari kelima, teman bangun seperti biasa, masuk jerk je ke bilik air, teman terus membuat ujian upt, semasa menunggu keputusan, teman menutup kedua mata, rasa macam tak sanggup nak tahu apakah keputusannyer... hampir 5minit menutup mata, teman buka mata untuk melihat ujian upt, subhanallah... 2line... YA ALLAH... tak pernah selama ni teman membuat ujian upt timbul 2line... semuanyer 1line... melihat jer keputusan tersebut... teman menagis semahu2nya dan terus mengejutkan hubby... dalam mamai2... hubby tersenyum lebar... syukur Alhamdulillah... jadi selepas itu kami membuat pemeriksaan di klinik swasta, Alhamdulillah memang kami bukan bermimpi, keputusannyer tetap positif syukur Alhamdulillah...

"Apa yang anda sabarkan anda akan memperoleh hasilnya kerana kesabaran itu akan menolong segala pekerjaan. Ketahuilah dalam kesusahan dan kepayahan itu tersembunyi nasihat-nasihat kebijaksanaan".

Ketahuilah bahawa apabila kita bersabar dan sentiasa meneguhkan kesabaran kita, maka akan timbul kekuatan dalam diri ini dan kita akan turut memperoleh pahala. Namun, apabila kita sentiasa berkeluh kesah, maka akan timbullah kelemahan dalam diri ini.


www.tips-fb.com

4 comments:

putris

Assalammualaikum...tahniah atas kurniaan yang telah diterima..terima kasih atas info2 yg dberikan..sy baru setahun lebih kawen n masih belum ade isi pun kdg2 sedih tp tgk nazmie pun sabar smpai 4 thn menguatkn semangat sy blk..:)

p/s:salam perkenalan dr org ipoh..:p

nazmie

waalaikummussalam & salam perkenalan putri, terima kasih, syukur alhamdulillah, kami pun tak sangka dengan rezeki yang ALLAH swt bagi pada kami nie... tapi kami bersyukur sangat2... yang penting jangan putus asa, teruskan berTTC, insyaallah ada rezeki untuk putri nanti... saya sentiasa doakan...amin

Syarifah Hana Al-Jamalullail

Nazmie saya tumpang gembira. Saya pun sudah berkahwin masuk tahun ke5 masih berusaha. Rumah org tua di batu gajah jugak..hihi. Doakan saya jg kerana doa ibu mengandungkan makbul..

nazmie

syarifah hana... la yer ker... boleh lah berfb nanti...
nanti perkenalkan diri yerk... mana tahu kiter boleh kongsi2 pengalaman.... insyaallah..amin

Post a Comment

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails