RESEPI AYAM GORENG PANDAN (untuk 3-4 orang makan)
2 ketul isi ayam - dipotong 1-2 inci
3 helai daun pandan - blender daun pandan & ambik airnya)
2 biji bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 inci halia - ditumbuk
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
garam+gula secukup rasa
10-15 helai daun pandan untuk membalut ayam
10-15 batang lidi/pencungkil gigi
CARA-CARA MEMBUAT/MEMASAK :
kesemua bahan digaulkan bersama isi ayam, kemudian isi ayam tersebut dibalut dengan daun pandan dan disemat dengan lidi/pencungkil gigi dan kemudian diperap, lagi lama, lagi sedap, kemudian ayam tersebut digoreng sehingga garing dan sedia untuk dihidang.
->SELAMAT MENCUBA<-
kesemua bahan digaulkan bersama isi ayam, kemudian isi ayam tersebut dibalut dengan daun pandan dan disemat dengan lidi/pencungkil gigi dan kemudian diperap, lagi lama, lagi sedap, kemudian ayam tersebut digoreng sehingga garing dan sedia untuk dihidang.
->SELAMAT MENCUBA<-
No comments:
Post a Comment