Sunday, July 10, 2011

SUP KEPALA IKAN MERAH

ttuuuu dddiiiaaa menu lunch hari nie... SUP KEPALA IKAN MERAH... memang melelehlah ayaq liuq... hehehehe.... menu nie disuggest dek MYlovelyHUBBY... dah lama dier teringin... teman yang maleh masak... hehheee... bukan maleh apa... pepaham jerlah... kalau time hari keroje... mana nak cari ikan-ikan fresh cam gini... yer dak... kalau pi pasar malam tu, kami dah siap2 beli makanan tuk malam... jadi biler nak masaknyer kan... hehhee jadi semalam MYlovelyHUBBY duk suggest lagi nak makan sup ikan... jadi pagi tadi kami ke pasar batu gajah tuk beli serba sedikit barang basah... malas nak beli banyak2 sebab berdua jerkan... jadi balik dari pasar tadi, aku teruslah masak SUP KEPALA IKAN MERAH nie... mai haku syer sikit resepi ngan korang semua... resepi campak campak haku jerlah... :-D

RESEPI SUP KEPALA IKAN MERAH (utk 2 orang)

kepala ikan merah (yang telah dibelah 2) - rendam sekejap dgn air asam jawa
1 batang caroot - dipotong dlm 1inci dan dibelah 4
1 biji kentang - dipotong 6 bahagian
1 bunjut sup
1 biji kiub ikan bilis
3 sudu besar perencah sup adabi
1 mangkuk air
sedikit garam
daun sup/bawang - dihiris halus (hiasan)
sedikit bawang goreng (hiasan)
sedikit minyak untuk menumis

BAHAN UNTUK MENUMIS
1 biji bawang merah - dihiris
1 inci halia - dihiris
3 biji bawang putih - dihiris
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang

CARA MEMASAK
tumis semua bahan2 untuk menumis di atas dengan sedikit minyak, dan tumis sampai naik bau dan kekuningan. kemudian masukkan air, bunjut sup, kentang dan caroot dan biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan perencah sup adabi, kiub ikan bilis dan garam dan renehkan sehingga ketang&carrot empuk, kemudian masukkan ikan sehingga ikan masak, kemudian tutup api dan taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng dan sedia untuk dimakan...

-->SELAMAT MENCUBA<--



No comments:

Post a Comment

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails