RESEPI SUP KEPALA IKAN MERAH (utk 2 orang)
kepala ikan merah (yang telah dibelah 2) - rendam sekejap dgn air asam jawa
1 batang caroot - dipotong dlm 1inci dan dibelah 4
1 biji kentang - dipotong 6 bahagian
1 bunjut sup
1 biji kiub ikan bilis
3 sudu besar perencah sup adabi
1 mangkuk air
sedikit garam
daun sup/bawang - dihiris halus (hiasan)
sedikit bawang goreng (hiasan)
sedikit minyak untuk menumis
BAHAN UNTUK MENUMIS
1 biji bawang merah - dihiris
1 inci halia - dihiris
3 biji bawang putih - dihiris
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
CARA MEMASAK
tumis semua bahan2 untuk menumis di atas dengan sedikit minyak, dan tumis sampai naik bau dan kekuningan. kemudian masukkan air, bunjut sup, kentang dan caroot dan biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan perencah sup adabi, kiub ikan bilis dan garam dan renehkan sehingga ketang&carrot empuk, kemudian masukkan ikan sehingga ikan masak, kemudian tutup api dan taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng dan sedia untuk dimakan...
-->SELAMAT MENCUBA<--
No comments:
Post a Comment