Tuesday, December 7, 2010

BIHUN SUP NAZMIE

(maaflah yer, tak sempat hambik gambo masa open house hari tu, saya ambik gambo model jerlah yerk...model yang sedang menghirup bihun sup saya...hehee..jangan mare, nanti cepat tua ;-P dan gambo hibun sup yang sebelah tu saya pinjam en.googlenyer gambo...)

BIHUN SUP NAZMIE
1 paket bihun
(direndam dgn air pada malam hari, esoknya apabila nak masak, celurkan dengan air panas)
10 ketul tulang (lembu@daging)
1/2 kilo daging (lembu@kerbau) (dihiris nipis)
(tulang + daging direbus sehingga daging lembut (air rebusan jgn dibuang)
3 bunjut sup tulang
2 kampit serbuk perencah sup adabi (dibancuh dengan 1/2 gelas air)
3 labu bawang merah (dihiris halus)
1 labu bawang putih (dihiris halus)
3 inci halia (dihiris halus)
3 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
RM1 daun sup + daun bawang (dihiris halus)
bawang goreng
1 jag air
sedikit minyak untuk menumis
garam/serbuk perasa

CARA MEMASAK
tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih dan sup bunjut hingga naik bau, kemudian masukkan tulang + daging yang sudah direbus tadi bersama2 dengan air rebusan, biarkan sekejap dan masukkan air 1 jag tadi, boleh juga tambah sedikit air lagi, padankan air dengan daging yang kita rebus tadi, kemudian masukkan serbuh perencah sup yang telah dibancuh dengan sedikit air, biarkan sup hingga mendidih, apabila sup mendidih, masukkan garam dan serbuk perasa, kemudian masukkan daun sup dan daun bawang serba bawang goreng, biarkan mendidih dan siap untuk dihidang.

BAHAN-BAHAN HIASAN/AWAS2 LAIN
sawi (dicelur)
taugeh (dicelur)
fish ball@fish cake (dicelur sedikit & dipotong dadu)
cili merah (dihiris halus)

KUAH CABAI KICAP
10 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1 cawan kicap masin sedikit gula
(kesemua bahan, dicampurkan dan di blender)

NOTA :
kalau nak masak sup banyak dan tahan lama, tak payah masukkan daun sup, daun bawang serta bawang goreng ke dalam sup..hanya jadikan awas...insyaallah sup tahan lama

-->SELAMAT MENCUBA<--

No comments:

Post a Comment

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails