Saturday, December 4, 2010

SAMBAL TUMIS SOTONG SUMBAT




BAHAN-BAHAN UNTUK SUMBAT SOTONG
1 biji telur ayam
secubit garam
secubit lada sulah
minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA
pukul telur dan masukkan garam serta lada sulah, kemudian panaskan minyak, masukkan telur dan terus kacau supaya telur tadi hancur2 dan ketepikan

BAHAN-BAHAN
3 ekor sotong (sederhana)
1 biji bawang merah, 2 ulas bawang putih, 5 biji cili kering, sedikit belacan (diblender sekali)
1 sudu kecil asam jawa (dibancuh dengan 1/4 cawan air)
1 biji bawang merah (dipotong subang)
2 sudu cili sos
minyak untuk menumis
3 batang pencongkel gigi
garam & gula secukup rasa

CARA MEMASAK
sotong tadi disumbat dengan telur yang telah dimasak dan ditutup semula dengan kepala sotong dan dicucuk dengan lidi pencongkel gigi, kemudian tumiskan kesemua bahan yang telah diblender sehingga naik bau, kemudian masukkan sos cili, garam dan gula secukup rasa, kemudian masukkan sotong, biarkan sebentar dan sambil itu golek2kan sotong tadi perlahan2 supaya pencongkel gigi tadi tidak tercabut, kemudian masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih dan akhir sekali masukkan bawang yang telah dipotong subang, sedia untuk dihidangkan

-->SELAMAT MENCUBA<--

No comments:

Post a Comment

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails