BAHAN-BAHAN
5 ketul yee mee (dicelur sedikit)
1 labu bawang merah
3 biji bawang putih
2 inci halia
(bawang merah, bawang putih & halia - diblender)
10 kuntum cendawan butang hitam
(direbus hingga lembut & buang air rebusan dan potong 2 cendawan tersebut)
3 ketul isi ayam (dipotong sebesar 1 inci)
1/2 cawan kicap masin
3 senduk sos tiram
5 keping cili kering (kalau nak pedas buh cili padi)
2 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu kecil lada sulah
sedikit minyak untuk menumis
sedikit gula & serbuk perasa
3 gelas air masak
1 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air masak)
(nota --> kalau tak masin baru bubuh garam)
CARA MEMBUAT KUAH SIZZLING
tumis bawang merah, bawang putih yang telah diblender dan halia, cili kering hingga garing, kemudian masukkan sos tiram dan kicap, biarkan sebentar, kemudian masukkan cendawan dan ayam, dan masukkan air, lada hitam, lada sulah, gula serta sedikit serbuk perasa, biarkan sehingga mendidih dan rasa, jika tak berapa masin boleh tambah sedikit garam, kalau dah masin tambahkan sedikit air lagi dan kemudian masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dan sedia untuk dihidangkan
BAHAN-BAHAN HIASAN/AWAS-AWAS LAIN
sawi pendek (dicelur sebentar dengan air panas)
telur mata kerbau (digoreng)
-->SELAMAT MENCUBA<--
5 ketul yee mee (dicelur sedikit)
1 labu bawang merah
3 biji bawang putih
2 inci halia
(bawang merah, bawang putih & halia - diblender)
10 kuntum cendawan butang hitam
(direbus hingga lembut & buang air rebusan dan potong 2 cendawan tersebut)
3 ketul isi ayam (dipotong sebesar 1 inci)
1/2 cawan kicap masin
3 senduk sos tiram
5 keping cili kering (kalau nak pedas buh cili padi)
2 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu kecil lada sulah
sedikit minyak untuk menumis
sedikit gula & serbuk perasa
3 gelas air masak
1 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air masak)
(nota --> kalau tak masin baru bubuh garam)
CARA MEMBUAT KUAH SIZZLING
tumis bawang merah, bawang putih yang telah diblender dan halia, cili kering hingga garing, kemudian masukkan sos tiram dan kicap, biarkan sebentar, kemudian masukkan cendawan dan ayam, dan masukkan air, lada hitam, lada sulah, gula serta sedikit serbuk perasa, biarkan sehingga mendidih dan rasa, jika tak berapa masin boleh tambah sedikit garam, kalau dah masin tambahkan sedikit air lagi dan kemudian masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dan sedia untuk dihidangkan
BAHAN-BAHAN HIASAN/AWAS-AWAS LAIN
sawi pendek (dicelur sebentar dengan air panas)
telur mata kerbau (digoreng)
-->SELAMAT MENCUBA<--
No comments:
Post a Comment