korang pernah dengar tak WADAI KEPENG... nie bubur orang banjar, teman first time makan masa sabtu lepas... masa CC teman buat kenduri masuk rumah baru, dier buat wadai kepeng nie... sodap ler pulak... jadi disebabkan teman sakit bebeno paler hari tu, jadi idak ler teman makan sungguh2... jadi tadi diopis, teman nanyerlah resepi cam ner nak membuatnyer... balik dari kerja tadi... teman cari barang2nyer...dan terus buat... wallah komee... jom try... memang sodap...
RESEPI WADAI KEPENG
1 mangkuk tepung pulut
dibancuh dengan
air suam + sedikit garam + sedikit kapur (hujung sudu kecil sahaja)
masukkan sikit demi sikit air bancuhan tadi ke dalam tepung pulut sehingga menjadi doh seperti ini
RESEPI WADAI KEPENG
1 mangkuk tepung pulut
dibancuh dengan
air suam + sedikit garam + sedikit kapur (hujung sudu kecil sahaja)
masukkan sikit demi sikit air bancuhan tadi ke dalam tepung pulut sehingga menjadi doh seperti ini
kemudian uli doh tadi kecil2 dan picit di tengah2 seperti gambar di bawah
untuk kuahnyer, 2 mangkuk santan
kemudian masukkan gula merah 4 sudu, 2 sudu gula putih dan 2 helai daun pandan
masak santan tadi sehingga menggelegak
kemudian masukkan doh yang telah diuli kecil2 tadi
apabila kesemuanya telah timbul, terus tutup api
dan inilah hasilnya... WADAI KEPENG... sodap... tak percaya..cubalah
-->SELAMAT MENCUBA<--
macam ada jugak masakan tempat saya macam ni. tapi tak tahu nama ape.mak selalu wat masa saya kecik2..
ReplyDeletesedap...
ini masakan orang banjar... hari tu saya makan masa kenduri umah dier... sedap pulak... jadi itu yang saya mintak resepi dan masak sendiri.. nie first time masak..memang sodappp ;-D
ReplyDeleteOrg perak
ReplyDelete