Tuesday, August 2, 2011

MENU - 1 RAMADHAN 1432H

baru dapat update menu berbuka semalam... bukan apa... semalam lepas jer isyak..teman terus merangkak naik katil...hahahaa... penat bebeno komeeee.... mana idaknyer... semalam teman cuti, sajerlah cuti sebab first day posa kan... teman nie kalau first day posa udah ngalah ruper budak kecik gayanyer... hehehe... jadi disebabkan cuti teman masakler yang special2 sikit... idak ler special bebeno... kome tahun kul 2 teman udah ke dapor... bukan apa nak siapkan bahan2 untuk perap ayam... hhuhuuuu sebab semalam teman buat ayam panggang...walllah weiii.... jom kiter layan gambo2 dan resepi2nyer......

nie dier...AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS... memang sodap... teman ambik resepi dari blog MASAM MANIS nie... cumanyer ayam teman tu udah siap2 dipotong...heheheee kalau nak lagi sedap..biarkan sebelah yang tak berpotong...lagi santek kan...hehheee...yang penting rasanyer...memang WALLAHHHHH...cubalah yerk...

RESEPI AYAM BAKAR ALA KENNY ROGERS
(kat bawah nie resepi dari blog MASAM MANIS tu, tapi semalam teman cuma masak 1/2 ayam dan telah dipotong2)

1 ekor ayam - bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil


Bahan - bahan untuk make up ayam
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam tumbuk
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
2 sudu besar halba campur
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega

Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
Perap selama 1 1/2 jam (CT perap selama 3 jam)
Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.



ini pulak TELUR KUKUS SRI RAMPAI... yang nie memang dah lama teman imm nak buat...hehehee cuma masa tak dak...sebab nak kena kukus... idea resepi nie pulak teman ambik dari blog MAMA cumanyer macam biasalah teman olah balik guna bahan2 yang ada dalam peti ais teman jerk.... hehehe..jangan marah yer MAMA ;-D kalau nak ikut resepi MAMA... jom kome singgah ker blog MAMA nie..macam2 ada... resepi yang teman buat pulak semalam macam nie...

RESEPI TELUR KUKUS SRI RAMPAI
(15 biji jika guna acuan lompang seperti di atas)

5 biji telur ayam
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji cili merah - dicincang halus
1 tangkai daun bawang+sup - dihiris halus
segenggam mix vege - direbus terlebih dahulu
1 sudu mayonis
sedikit garam
sedikit minyak (untuk sapuan pada acu, supaya tidak melekat)

CARA MEMASAK
gaulkan kesemua bahan di atas, kemudian masukkan ke dalam acuan dan dikukus selama 10-15minit dan sedia untuk dihidang bersama2 cili sos (lagi sedap cili sos thai)

-->SELAMAT MENCUBA<--


yang nie pulak SAWI PAK CHOY MASAK SOS TIRAM...sonang jerk... tutup mata pong boleh masak...hehehee teman syer sikitlah resepinyer yerk...

RESEPI SAWI PAK CHOY MASAK SOS TIRAM
5 batang pokok sawi pak choy - dikerat 3
10 ekor udang - dibuang kulit
1 biji bawang besar - dipotong subang
1 biji cili merah - dihiris
3 sudu sos tiram
sedikit air
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK
tumiskan bawang, cili dan udang hingga garing...kemudian masukkan sos tiram dan tumis sebentar...kemudian masukkan air dan garam, apabila air mendidih barulah masukkan sawi, tumis sebentar dan tutup api dan bolehlah dihidangkan...

-->SELAMAT MENCUBA<--

2 comments:

  1. mie..ade umah kosong tak kt area umah ko..aku nak pindah laa...hahahahha leh rasa masakan ko..kehkeh keh

    ReplyDelete
  2. ko ni lin...wat lawak tau...sabo jerlah haku... heran aku naper pulak ko nak cari umah sewa kat umah haku...hahahaa...

    ReplyDelete

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails