ini menu berbuka puasa puasa 21 ramadhan yang lepas... tak sempat nak update... nanti di cerita yang akan datang teman ceritakan yerk... naper teman lambat update blog kali nie... sebelum nie mari teman syerkan resepi menu kali ni... kali nie menunya LONTONG...
isk isk iskkkkk... laki saper lah yang rajin bebeno tu yerk... hehehee... syukur alhamdulillah... MYlovelyHUBBY meringankan tulangnyer tuk membantu bini di dapur... alhamdulillah... jadi ringanlah beban bini sikit...
inilah LONTONGnya... memang yummyyy... teman buat 2 biji nasi impit yang besar tuh... habis MylovelyHUBBY teman makan berulang ulang kali... meh teman syerkan resepinyer yer....
BAHAN-BAHAN
1 biji kelapa - diparut & dan perah santannya
2 batang serai - dititik
1 biji bawang besar - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 1o minit, toskan dan tumbuk kasar
1 kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
1/2 cekak so hoon, dikerat
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
SAYUR-SAYUR
1/4 biji kobis - dipotong kecil
1 batang lobak merah - dipotong mancis
4 tangkai kacang panjang - dipotong serong
2 keping tauhu, dipotong dadu sederhana besar
2 keping fucuk saiz sederhana (tauhu kering), dipotong sederhana besar dan rendam
2 keping tempe, dipotong kecil
2 biji cili merah - di hiris menyerong
BAHAN LAIN
Nasi impit
Telur rebus
Sambal tumis ikan bilis
CARA MEMASAK
1 biji kelapa - diparut & dan perah santannya
2 batang serai - dititik
1 biji bawang besar - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 1o minit, toskan dan tumbuk kasar
1 kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
1/2 cekak so hoon, dikerat
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
SAYUR-SAYUR
1/4 biji kobis - dipotong kecil
1 batang lobak merah - dipotong mancis
4 tangkai kacang panjang - dipotong serong
2 keping tauhu, dipotong dadu sederhana besar
2 keping fucuk saiz sederhana (tauhu kering), dipotong sederhana besar dan rendam
2 keping tempe, dipotong kecil
2 biji cili merah - di hiris menyerong
BAHAN LAIN
Nasi impit
Telur rebus
Sambal tumis ikan bilis
CARA MEMASAK
Masukkan santan,udang kering, kiub ikan bilis, serai, bawang besar, bawang putih dan serbuk kunyit. Masak hingga mendidih, kemudian masukkan lobak merah dan tempe bila lembut sedikit boleh masukkan kacang panjang, kobis dan fucuk. Biar mendidih perlahan dan masukkan tauhu. Kacau perlahan. Masukkan so hoon, basuh so hoon sejurus sebelum dimasukkan ke dalam periuk. Tambah garam, sedikit gula dan serbuk perasa jika suka, biar mendidih perlahan. Angkat dan boleh dihidangkan bersama nasi impit, sambal tumis ikan bilis dan telur rebus
-->SELAMAT MENCUBA<--
No comments:
Post a Comment