hari nie nak jadi minah salih celup... ngeh ngeh ngeh... dah lama tak makan western food nie... sebab MYlovelyHUBBY tu tekak melayu, nak makan nasik hari2... teman nie tekak omputih sikit... hehehe jadi hari nie teman masak SPAGHETTI BOLOGNESE, MUSHROOM SOUP (sup campbell's jerr wwehh..hihiiiii) ngan GARLIC BREAD.... untuk MYlovelyHUBBY tengahari lagi dah call tuk request ikan kembung sambal tumis, feveret dier ler tuh... hehehee... ok jom teman kongsikan resepi SPAGHETTI BOLOGNESE nie... resepi nie teman ceduk dari Mesra.com, tapi cam biasalah teman olahlah serba sedikit ikut selera teman... :-D
RESEPI SPAGHETTI BOLOGNESE
speghetti 1/2 bungkus
- direbus di dalam air mendidih dan titiskan sedikit minyak untuk mengelak spaghetti dari melekat
UNTUK SOS/KUAH
1 bungkus daging cincang RAMLY
5 biji cendawan dalam tin - dipotong nipis
2 biji tomato - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dipotong dadu
3 sudu besar cili giling
3 sudu besar sos cili
4 sudu besar tomato puree
sedikit arigano
garam + gula
sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK
tumiskan bawang besar dan putih hingga naik bau, kemudian masukkan cili giling, sos cili dan tomato puree, tumis sampai pecah minyak... kemudian masukkan daging cincang dan tumis sehingga daging betul2 masak, kemudian masukkan cendawan dan tomato serta arigano ditaburkan sedikit, dan bubuh jugak garam dan gula secukup rasa, dan masak hingga likat dan sedia untuk dihidangkan
-->SELAMAT MENCUBA<--
speghetti 1/2 bungkus
- direbus di dalam air mendidih dan titiskan sedikit minyak untuk mengelak spaghetti dari melekat
UNTUK SOS/KUAH
1 bungkus daging cincang RAMLY
5 biji cendawan dalam tin - dipotong nipis
2 biji tomato - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dipotong dadu
3 sudu besar cili giling
3 sudu besar sos cili
4 sudu besar tomato puree
sedikit arigano
garam + gula
sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK
tumiskan bawang besar dan putih hingga naik bau, kemudian masukkan cili giling, sos cili dan tomato puree, tumis sampai pecah minyak... kemudian masukkan daging cincang dan tumis sehingga daging betul2 masak, kemudian masukkan cendawan dan tomato serta arigano ditaburkan sedikit, dan bubuh jugak garam dan gula secukup rasa, dan masak hingga likat dan sedia untuk dihidangkan
-->SELAMAT MENCUBA<--
No comments:
Post a Comment