Sunday, August 7, 2011

MENU - 7 RAMADHAN 1432H

RESEPI IKAN MASAK SOS
3 ekor ikan kembung digaul bersama
garam+kunyit+tepung kemudian digoreng sehingga garing dan letak di dalam pinggan

SOS
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 biji cili merah - dipotong dadu
1 biji cili hijau - dipotong dadu
3 sudu besar cili giling
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
sekuntuk bunga kobis
1/2 carrot dipotong nipis
1 biji tomato - dipotong dadu
daun bawang dipotong 1inci
sedikit air
garam+gula
sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK
tumiskan bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili hijau sampai naik bau, kemudian masukkan cili giling, sos cili dan sos tiram dan tumis hingga garing, kemudian masukkan bunga kobis dan carrot beserta air, garam dan gula, biarkan sebentar sehingga carrot lembut dan akhir sekali masukkan tomato dan daun bawang, gaul sebentar sajer terus tutup api, dan sos bolehlah dituang di atas ikan goreng tadi, dan sedia untuk dihidangkan

-->SELAMAT MENCUBA<--



RESEPI KHAILAN IKAN MASIN
2 pokok khailan dipotong sederhana
1 potong ikan masin (ikan masin tenggiri jeruk yang paling sedap)
1 biji bawang dimayang
1 biji cili merah dimayang
3 sudu besar sos tiram
sedikit air
secubit garam
sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK
tumiskan bawang, cili merah dan ikan masin hingga naik bau, kemudian masukkan sos tiram, kemudian masukkan air dan secubit garam dan akhir sekali masukkan sayur khailan dan tumis hingga masak dan sedia untuk dihidangkan

-->SELAMAT MENCUBA<--


RESEPI CEKODOK PISANG
7 biji pisang dilenyek
4 senduk tepung gandung
2 sudu gula
secubit garam
minyak untuk menggoreng

CARA MEMASAK
gaulkan kesemua bahan2 di atas, kemudian goreng di dalam minyak yang banyak sehingga cekodok masak

>-SELAMAT MENCUBA<--

No comments:

Post a Comment

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails