Monday, August 8, 2011

MENU - 8 RAMADHAN 1432H

RESEPI SOTONG GORENG CELUP CELUP
8 ekor sotong yang sederhana
dicuci sehingga bersih, kemudian dicucuk dengan lidi dari ekornya dan cantumkan dengan kepalanya (menjadikan sotong itu seperti rupa asal)

1 biji telur ayam
sedikit garam
tepung goreng KFC
minyak untuk menggoreng

CARA MEMASAK
sotong yang telah siap dicantumkan, dilumur dengan telur ayam dan sedikit garam dan diperap selama 5-10minit, kemudian setelah dipanaskan minyak, barulah sotong tadi dicelupkan ke dalam tepung dan goreng sehingga garing

nota : sotong mestilah betul2 kering sebelum dilumur dengan telur, jika tidak, nanti sotong akan mengeluarkan air dan ini akan membuatkan tepung tadi susah untuk melekat di sotong

-->SELAMAT MENCUBA<--


RESEPI RENDANG IKAN KAYU
2 potong ikan kayu
2 helai daun kunyi dihiris halus
1 suku kecil serbuk kunyit
garam
1/2 kotak santan segera

BAHAN UNTUK DIBLENDER
2 batang serai
1 biji bawang merah
2 biji cili merah

CARA MEMASAK
masukkan kesemua bahan2 yang telah diblender ke dalam periuk, masukkan santan, garam, kunyit dan masak sehingga mendidih, kemudian barulah masukkan ikan dan daun kunyit dan biarkan sehingga kuah memekat barulah ditutup api dan sedia untuk dihidangkan

-->SELAMAT MENCUBA<--



RESEPI KHAILAN + CENDAWAN TUMIS
2 pokok khailan dipotong sederhana
1 paket cendawan - dicarik2
5 biji fish ball - dibelah 2
1 biji bawang dimayang
1 biji cili merah dimayang
3 sudu besar sos tiram
sedikit air
secubit garam
sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK
tumiskan bawang, cili merah dan fishball hingga naik bau, kemudian masukkan sos tiram, kemudian masukkan air dan secubit garam dan akhir sekali masukkan sayur khailan dan cendawan dan tumis hingga masak dan sedia untuk dihidangkan

-->SELAMAT MENCUBA<--

No comments:

Post a Comment

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails