alhamdulillah masih diberikan kekuatan memasak untuk berbuka bersama insan tercinta... ini menu hari ke-4 kiter berpuasa... masak yang simple2... janji berbaloi baloi... hehehee...dan seronok tengok yang tersayang makan bertambah dan makan dengan berselera sekali... itu sudah cukup buat teman rasa bahagia...insyaallah... meh teman kongsikan resepi yang simple2 nie untuk panduan kengkawan yang disayangi...
SAMBAL TUMIS UDANG
1 mangkuk udang yang telah dibuang kulitnya
1 biji bawang besar - diblender
2 ulas bawang putih - diblender
1 inci halia - diblender
1 biji bawang besar - dipotong subang
3 sudu cili ciling
3 sudu sos cili
sedikit air
garam & gula
sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK
tumiskan kesemua bahan2 yang telah diblender sehingga naik bau, kemudian masukkan cili giling dan sos cili dan tumis hingga garing, kemudian masukkan udang, garam, gula dan air... tumis sebentar dan barulah masukkan bawang yang dipotong bulat dan sedia untuk dihidangkan
-->SELAMAT MENCUBA<--
1 mangkuk udang yang telah dibuang kulitnya
1 biji bawang besar - diblender
2 ulas bawang putih - diblender
1 inci halia - diblender
1 biji bawang besar - dipotong subang
3 sudu cili ciling
3 sudu sos cili
sedikit air
garam & gula
sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK
tumiskan kesemua bahan2 yang telah diblender sehingga naik bau, kemudian masukkan cili giling dan sos cili dan tumis hingga garing, kemudian masukkan udang, garam, gula dan air... tumis sebentar dan barulah masukkan bawang yang dipotong bulat dan sedia untuk dihidangkan
-->SELAMAT MENCUBA<--
GULAI LEMAK SU'UN
1 paket su'un dan fucuk - direndam terlebih dahulu
1 biji kentang - dipotong sederhana kecil & direbus sedikit
1 biji telur ayam (lagi sedap kalau telur itik)
1 kotak santan
1 biji bawang - dipotong bulat
1 biji bawang putih dipotong nipis
1 biji cili hijau (cili merah pun boleh)
sedikit garam
sedikit air
CARA MEMASAK
masukkan santan, sedikit air, bawang putih dan cili hijau ke dalam periuk dan masakkan di atas api yang kecil supaya santan tidak jadi berkepala...apabila santan sudah sikit mendidih, masukkan telur dan biar sebentar sehingga telur nampak sudah mengeras, kemudian masukkan kentang dan su'un dan fucuk, dan masukkan garam serta bawang yang dipotong bulat, dan biarkan sehingga mendidih dan sedia untuk dihidangkan
-->SELAMAT MENCUBA<--
1 paket su'un dan fucuk - direndam terlebih dahulu
1 biji kentang - dipotong sederhana kecil & direbus sedikit
1 biji telur ayam (lagi sedap kalau telur itik)
1 kotak santan
1 biji bawang - dipotong bulat
1 biji bawang putih dipotong nipis
1 biji cili hijau (cili merah pun boleh)
sedikit garam
sedikit air
CARA MEMASAK
masukkan santan, sedikit air, bawang putih dan cili hijau ke dalam periuk dan masakkan di atas api yang kecil supaya santan tidak jadi berkepala...apabila santan sudah sikit mendidih, masukkan telur dan biar sebentar sehingga telur nampak sudah mengeras, kemudian masukkan kentang dan su'un dan fucuk, dan masukkan garam serta bawang yang dipotong bulat, dan biarkan sehingga mendidih dan sedia untuk dihidangkan
-->SELAMAT MENCUBA<--
No comments:
Post a Comment