Saturday, August 20, 2011

MENU - 20 RAMADHAN 1432H

semalam kami berbuka di rumah mak teman... kelmarin adik teman yang no 2 ada balik... sebab masa raya sok dier tak dapat cuti, almaklumlah askar.. bukan boleh dapat cuti raya setiap tahun... jadi dier ngan keluarganya balik dulu untuk sama2 berbuka di rumah mak teman dan mertuanya di parit... jadi semalam teman masaklah special sikit... nak menyambut adik-adik, dan anak-anak buah tersayang... jadi semalam teman masak AYAM PANGGANG MANGGA dan juga BUBUR BADAK BERENDAM, tahun lepas teman ada jugak buat BADAK BERENDAM nie tapi yang itu teman buatkan kukus... yang nie teman buat style bubur... kalau nak tengok yang style kukus boleh jengah sini... BADAK BERENDAM (KUKUS)
ok, mai teman syerkan sikit resepi nie... AYAM PANGGANG MANGGA nie teman dapat resepi dari teman sepejabat teman, tapi dier guna mangga muda... teman tak gemor mangga masam2 nie... jadi teman gunalah mangga masak...

teman guna mangga nie...gambo dari dari google, tima kasih pak google... ;-P


inilah ruper ayam yamg telah diperap dan sedia untuk dibakar


dan inilah hasilnyer... memang sodaplah... alhamdulillah percubaan pertama yang success... :-D thanks kak leha... nanti kiter buat kat ofis pulak yerk masa cuti sekolah nanti... ;-D meh teman syerkan resepinya...

AYAM PANGGANG MANGGA
1 ekor ayam - dibelah 2 dan dikelar kelar sedikit
2 biji mangga - dicincang2

BAHAN2 UNTUK PERAP AYAM
3 biji bawang besar
5 biji bawang putih
3 inci halia
1 kiub ayam
1 sudu besar lada hitam
garam+gula secukup rasa

(kesemua bahan diblender dgn sedikit air dan dilumur di keseluruhan ayam dan diperap selama 1 jam)

CARA MEMASAK
letakkan ayam yang telah diperap ke dalam loyang, dan taburkan mangga yang telah dicincang dan masukkan juga ke celah celah ayam yang telah dikelar tadi dan juga di bawah perutnya dan bakar selama 1 1/2 jam dan sedia untuk dihidangkan

-->SELAMAT MENCUBA<--


nie pulak doh badak berendam yang telah siap diisi dengan inti... hambek ko...besau besau penombok... hahahaa....

inilah BUBUR BADAK BERENDAM yang telah siap... meh teman syerkan sikit resepinyer yerk...

BUBUR BADAK BERENDAM (35-40 biji sederhana)

BAHAN-BAHAN INTI
kelapa parut - 1 biji kelapa
gula merah - 6 sudu
2 biji gula melaka/kabung
gula - 3 sudu
secubit garam

BAHAN-BAHAN DOH
tepung pulut - 2 mangkuk (guna manguk sup)
tepung gandum - 1 mangkuk (guna mangkuk sup)
pewarna hijau
secubit garam

BAHAN-BAHAN LAIN
santan - 1 biji kelapa
air - 1/2 cawan
secubit garam
1 sudu besar gula

CARA MEMASAK INTI
gaulkan kesemua bahan-bahan dan masak di atas api yang sederhana lebih kurang 10-15 minit atau hingga masak dan sebati kesemuanya

CARA MEMBUAT DOH
gaulkan tepung pulut dan tepung gandum dengan sedikit pewarna dan secubit garam, kemudian gaulkan dengan air sikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat di tangan

CARA MEMBUAT BADAK BERENDAM
ambil secubit doh, masukkan sedikit inti dan buatkan bulat2

masukkan santan, air, garam dan gula, kemudian masakkan di atas api yang sederhana sehingga mendidih kecil, kemudian masukkan kesemua doh yang telah siap dimasukkan inti ke dalam santan tadi masakkan dalam 10 minit sehingga kesemua doh tadi timbul, sentiasa gaul kuahnyer supaya santan tidak berkepala dan sedia untuk dihidangkan

-->SELAMAT MENCUBA<--


No comments:

Post a Comment

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails