Wednesday, August 10, 2011

MENU - 10 RAMADHAN 1432H

hari nie teman masak 1 lauk nie jerk... sebab hari nie letih sangat2... nie pun kul 6 baru start masak... balik jer kerja tadi, lepas solat asar, teman baring sat, memang tak larat, MYlovelyHUBBY tolong kemas kan dapur, terap pinggan mangkuk, basuh periuk2 bagai dan dier tolong masakkan nasi sekali... alhamdulillah... syukur lega sikit, jadi bangun kul 6 tu teman masakkan SUP AYAM KAMPUNG nie jerk... meh teman syerkan sikit menu teman hari nie yerk...

RESEPI SUP AYAM KAMPUNG
1/2 ekor ayam kampung - dipotong kecil/sederhana
1 biji kentang - dibelah sederhana
1 biji bawang besar - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia - dimayang
1 paket perencah sup adabi (dibancuh dengan sedikit air)
1 bunjut sup
1 biji kiub ayam
6 cawan air
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK
tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau, kemudian masukkan ayam dan air, masukkan juga sup bunjut, kiub ayam dan perencah sup yang telah dibancuh dengan sedikit air, biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan kentang dan garam, masak sehingga ayam betul betul empuk dan sedia untuk dihidangkan

nota : masak ayam kampung nie kena renehkan lama sedikit, jadi jika air makin sedikit, kengkawan bolehlah menambah air ikut suka berapa banyak kuah yang kengkawan suka

-->SELAMAT MENCUBA<--


No comments:

Post a Comment

::}teratakCINTAnazmie{::

Related Posts with Thumbnails